4 tips voor een minimalistische instructie
Als wij documentatie voor onze klanten schrijven, dan doen wij dat op basis van de principes van Minimalisme (zie kader hieronder). Deze principes zijn binnen ons werkveld de best-practice. In deze blog geef ik 4 tips voor het schrijven van een minimalistische instructie. Dat doe ik aan de hand van een voorbeeld: het spel ‘Ligretto’. De Ligretto instructies zien er als volgt uit:
Tip 1: Wees eenduidig over het doel
In de instructie staat op drie verschillende plekken een doel (zie afbeelding Tip 1). Elk doel heeft een verschillend niveau:
- Hoe je kaarten weg speelt
- Hoe je de spelronde wint
- Hoe je het spel wint
Het spel heeft meerdere doelen; dat komt vaak voor bij instructies. Geef de gebruiker meteen overzicht in de inleiding. Bijvoorbeeld door de verschillende doelen te benoemen.
Tip 2: Val niet in herhaling
Men zegt vaak: “Herhaling is de beste leermeester”. Dit geldt niet voor instructies. Je lezer wil acties ondernemen en het liefst niets lezen. En al helemaal niet 2x hetzelfde. Vanuit het oogpunt van de gebruiker geldt: “de beste instructie is geen instructie”. In deze handleiding staan heel veel dubbelingen. In de afbeelding Tip 2 staan twee voorbeelden. De donker gearceerde informatie staat zelfs 3 keer in de handleiding! Als je dubbelingen in je informatie hebt, is de opbouw van de instructie niet optimaal. Zorg dat alle acties in je handleiding in chronologische volgorde beschreven zijn. Verwijder alle dubbelingen.
Bonustip: Als je het woord ‘dus’ gebruikt in een instructie, beschrijf je vaak informatie een tweede keer!
Tip 3: Plaats waarschuwingen waar ze nodig zijn
Voordat ik Ligretto ging spelen, las ik de instructie tot aan het stopbord (zie afbeelding Tip 3). Dat is een heel eind, in vergelijking met mijn medespelers. Maar het is dan ook mijn vak. Tijdens het schrijven van deze blog blijkt dat er verderop een “Belangrijk”-mededeling staat over wat ik wél had gelezen. Dat brengt me bij de volgende tip: Zet waarschuwingen altijd bij de actie waar deze betrekking op heeft.
Tip 4: Visualiseer
Kinderen denken tot een jaar of 4 in beelden. De meeste mensen gaan daarna denken in woorden. Beelddenken blijft je primaire manier om iets te begrijpen. Daardoor begrijp je iets sneller als je een afbeelding ziet. Deze natuurlijke aanleg kan je gebruiken bij instructies.
De gearceerde informatie uit afbeelding Tip 4 kan je als volgt samenvatten:
Conclusie
Vat het doel duidelijk samen, haal alle dubbelingen uit de instructie, plaats waarschuwingen waar ze nodig zijn en visualiseer zoveel mogelijk. Zo houd je veel minder tekst over om te lezen. De kans is nu vele malen groter dat je gebruiker de instructie daadwerkelijk leest.
Ook leuk: Gebruik software van SwipeGuide voor een digitale instructie. Een QR-code bij je product kan verwijzen naar deze instructie. Vooral voor jongere doelgroepen spreekt dit erg aan. Voorbeeld: https://animo.swipeguide.com/guide/optime
Wil je ook een minimalistische instructie, maar je weet niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder!