Gaat ChatGPT je handleidingen maken?
Wat is ChatGPT?
Het nieuwe softwareprogramma ChatGPT is meer dan hot. Aan dit programma kun je in een natuurlijke taal zoals het Nederlands een vraag stellen en binnen de kortste keren krijg je een tekst met het antwoord terug, ook in diezelfde natuurlijke taal. Het programma is gebaseerd op AI – Artificiële Intelligentie – en zelflerend. Het wordt vanzelf steeds beter, is de belofte.
Leuk is dat het bedrijf Open AI deze chatbot voorlopig gratis ter beschikking stelt. Je kunt er daarom naar hartenlust mee experimenteren. De resultaten zijn verbluffend.
Wat kun je met ChatGPT doen?
Heb je moeite met het maken van Sinterklaasgedichten? Dat is verleden tijd. Vraag aan ChatGPT een Sinterklaasgedicht te maken over suikervrije marsepein – het rammelt er zo uit. Rijmen doet het programma nog niet, dat zal vast komen. Het weet al wel wat een sonnet en een haiku zijn. Als je daarom vraagt, komt er zo een tekst in die dichtvorm uit.
Veel teksten die uit ChatGPT komen, hebben nog een hoog Sinterklaasgedicht-gehalte. Allerlei obligate dingen worden achter elkaar gezet en herhaald. De teksten zijn vaak weinig to-the-point, zouteloos.
Hoe zien handleidingen van ChatGPT eruit?
Interessant is dat ChatGPT ook handleidingen en instructies kan maken. Als je vraagt hoe je winterakonieten plant, komt er zo een instructie uitrollen.
Die instructies zien er best goed uit. De instructie begint met een korte inleiding over het doel van de procedure. Dan volgen er een aantal genummerde stappen (1, 2, 3 enz.). Die stappen zijn in de gebiedende wijs geschreven, precies zoals het moet. Tot besluit komen er een aantal tips of waarschuwingen, zoals dat winterakonieten giftig zijn. Bij sommige instructies komt er zelfs een vrolijke noot zoals “Klaar is Kees”. Dit alles is precies volgens het boekje Pienter voor hoe je handleidingen schrijft.
Gaat het helemaal goed? Nee, inhoudelijk zitten er een paar opmerkelijke dingen in. Winterakonieten moeten in de schaduw staan, maar ChatGPT adviseert een plek met voldoende zonlicht. Winterakonieten kun je poten als knolletjes of als plant. De mogelijkheid van de knolletjes wordt niet genoemd. Volgens ChatGPT moet je poten in de herfst. Maar planten kan ook prima in het voorjaar, als het maar niet later dan de herfst is.
Kan ChatGPT technische auteurs vervangen?
Zo levert ChatGPT je dus een instructie die ongeveer klopt. Wat heb je daar nu aan? De grote vraag is natuurlijk waar de instructie dan niet klopt. Er is dan toch weer een mens nodig om de instructie zorgvuldig na te lopen op fouten.
Gaan we in de nabije toekomst naar een hybride samenwerking van zo’n tekst genererend programma en een mens die samen instructies maken? Ik zou het nu niet durven zeggen, misschien voor sommige toepassingen wel.
Wij gaan in ieder geval deze ontwikkeling de komende tijd intensief volgen en we houden je op de hoogte van onze bevindingen.
Voorlopig blijft het schrijven van goede, duidelijke en aantrekkelijke instructies mensenwerk, vakwerk.
Daar heb je een vakman voor nodig. Vraag maar aan ChatGPT wie dat is. Ik wed dat het antwoord Eluxis is, zo slim is het systeem wel 🙂
Groeten!
Peter van Bart
PS: Het was hier bij de NOS in het nieuws dat Microsoft voor 10 miljard in het bedrijf OpenAI gaat investeren. De vraag-antwoord-dialoog wordt gezien als een belangrijke nieuwe interface op allerlei software en als concurrent voor de Google-interface. Startrek, waarin de commandant Picard in natuurlijke taal communiceert met zijn ruimteschip, komt opeens dichtbij.