Expertinterview met Patrick Drijver over video’s
Wat doet het bedrijf Drijver films – audiovisuele communicatie?
We maken audiovisuele producties voor zowel educatie, promotie als voorlichting. We doen alles wat met geluid en beeld te maken heeft zoals corporate films, instructiefilms, reclamespotjes of televisie-documentaires. In hoofdzaak draait het bij ons om films. Verhalen en emoties overbrengen is wat we willen.
Wanneer is video uitermate geschikt?
Als emoties overgedragen moeten worden dan is video de beste methode om een verhaal te vertellen. Je kunt dan zowel beeld als woord in het verhaal combineren. Maar ook als je een realistische situatie wilt laten zien is video geschikt. Ik heb voor een internationaal bedrijf een film gemaakt waarin getoond werd hoe je met gevoelige materialen omgaat. Die film is dan een voorbeeld voor werknemers in andere landen over hoe je ook kunt werken. Je kan met schema’s of een animatie een overzicht laten zien, maar dat toont niet de werkelijke situatie. Voor de werknemers bij de buitenlandse vestigingen was de realistische herkenbaarheid van de handelingen belangrijk.
Een ander treffend voorbeeld hebben wij met Eluxis gefilmd bij een groot industrieel bedrijf. De mensen bij dat bedrijf moesten leren hoe ze het beste materiaal met ronde kabels konden transporteren. We hebben het daar ook over de vraag gehad of Virtual Reality beter bruikbaar zou zijn. De conclusie was dat het makkelijker is om op een locatie waar niet gewerkt wordt een video op te nemen en ze ter plekke vervolgens in een echte situatie te laten oefenen, dan een volledige VR-training te gaan maken. Als de bedrijfsprocessen ingrijpend verstoord worden bij de opnames dan kan je beter voor VR kiezen. Ik heb het idee dat bedrijven soms voor een fancy tool willen gaan en dan kiezen voor VR. Terwijl je je ook moet afvragen of je ook heel makkelijk in real-life op kunt nemen of oefenen.
Dat klopt, met video komt de boodschap soms beter over en zijn de kosten lager om te maken dan wanneer je VR zou gebruiken.
Welke trends zijn er in het gebruik van video’s?
Er is meer interactie in video’s. De vraag vooraf is waar ga je het voor gebruiken, wat is je doel?
Wat ik de laatste jaren heb gemerkt is dat het een combinatie van verschillende middelen is; niet meer 1 video of 1 handleiding. Maar meer een combinatie van een stukje tekst, een stukje video en misschien een testje in 3D. Een combinatie van diverse disciplines en expertises.
Dat geldt ook voor wat we met jullie samen hebben gedaan voor een bedrijf dat medische apparatuur levert. De apparatuur is best ingewikkeld en brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Hoe moet je zo’n machine eigenlijk onderhouden? Hoe moet je hem bedienen? Hoe wordt de kans op fouten zo klein mogelijk?
De machine werd in Nederland gemaakt. Vervolgens werd de machine verscheept naar een ziekenhuisapotheek in Zwitserland. Als er iets aan de hand is dan moet er een monteur naar toe. Door het maken van een duidelijke video met een instructie is het mogelijk daar ter plekke het probleem op te lossen. Je kunt zien hoe het met de hand gedaan wordt in plaats van aan de hand van een schema. Bijvoorbeeld de instructie “Pinnetje 7 moet in gaatje 8.” Door de video zie je een man het uitvoeren en zie je dat hij toch een rare beweging moet maken waardoor het pinnetje erin glijdt. Probeer dat maar te beschrijven of in een animatie te doen, dat lukt je gewoon niet. Dan is een heldere instructie en structuur van Eluxis in combinatie met een praktische goed gemaakte video de beste oplossing.
Welke kennis en kunde heb je nodig om een goede video te maken?
Het allerbelangrijkste is dat je een verhaal kunt vertellen! En dat vraagt heel veel vaardigheden.
- Als ‘een leek’ goed proberen te begrijpen wat er gebeurt. Vroeger bij de televisie gold: “Het moet te begrijpen zijn voor een kind van 12.”
- Dat kunnen vertalen naar een scenario.
- Produceren.
- Een efficiënte planning kunnen maken.
- Omgaan met mensen, hun situatie begrijpen, invoelen.
- Aandacht aan geluid geven. Geluid wordt veelal onderschat. De helft van de boodschap is het geluid. Bij slecht geluid is de kijker snel afgeleid en beklijft de boodschap niet.
- Monteren van het materiaal, met de doelgroep voor ogen.
Dat herken ik van het geluid. Dat vond ik toen ook we samen bezig gingen met de film voor het industriële bedrijf. Huh, zelfs een geluidsman mee? Is dat wel nodig? Moet dat wel? Toen ik achteraf de beelden zag en hoorde toen dacht ik van: Wow! Ja dat maakt echt uit. Dat is een goede zet geweest.
Je moet daarom per geval bekijken wat je wilt bereiken en wat voldoende is. Ik denk dat je wel high-end moet filmen omdat het kwalitatief goed moet zijn van beeld en geluid. Maar soms kan er ook wat eenvoudiger geproduceerd worden zonder aan het beoogd doel in te boeten.
Filmen is ook een vak en dat wordt weleens onderschat. Als jij de nieuwste computer hebt met een tekstverwerkingsprogramma dan kan je woorden typen. Maar dat betekent niet dat je schrijver bent en goed kunt schrijven.
Hetzelfde geldt voor een camera. Als je een mooie camera hebt dan heb je een tool maar dan ben je nog geen filmmaker.
Je hoort weleens: Het is maar een YouTube filmpje dat we nodig hebben. Laatst zag ik op YouTube een filmpje van een vlogger, die de hele wereld over reist en allemaal spannende dingen deed. Het leek alsof hij het allemaal in zijn eentje beleefde en filmde. Later bleek dat behind the screens een team van 8 man met 3 RED-camera’s van 60.000 euro de opnames maakten. Je wordt af en toe zo ontzettend bedot. Het moest lijken of hij dat zelf allemaal even deed maar ondertussen moest het er wel verschrikkelijk goed uitzien om de viewers en dus sponsors tevreden te stellen.
Mensen denken vaak we filmen de ‘simpele’ handelingen zelf wel even. Ze zijn dan teleurgesteld als het niet de gewenste impact heeft. Dat komt dan, door gebrek aan kennis van de technieken van het filmmaken. Daarom pleit ik ervoor om de gewenste impact te krijgen altijd een professional te betrekken.
Voorbeeld van een behind the screens van een reisfilm