Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Opleiden voor de toekomst

Twee weken terug had ik een Japanse student op bezoek. Hij was speciaal vanuit Japan naar Nederland gekomen om zich te verdiepen in ons Platform Bèta Techniek. Hij had gekozen voor de Universiteit Twente voor deze studie. Twente is natuurlijk de juiste keuze als je aan de slag wilt met opleiden en techniek.

In de small talk vooraf ontstond er al de nodige hilariteit die hoort bij zo’n cross-culturele ontmoeting. Gniffelend zei hij dat hem was opgevallen dat Nederlanders altijd over het weer beginnen (dat had ik ook natuurlijk gedaan).

Omgekeerd vertelde ik dat het mij opgevallen was dat Japanners zo vaak als een van de eerste vragen aan me stelden hoe oud je bent. Dat is in Nederland eigenlijk not done.

Hilariteit! Ook bij de Japanse connectie uit mijn familie die aanwezig was om te tolken. Ja, Japanners weten graag hoe oud je bent, dan kunnen ze inschatten hoe ze met je moeten omgaan. Maar “How old are you?” is vooral ook een van de allereerste zinnen die Japanners in het Engels leren. Zo zie je hoe onderwijs mensen vormt.

Ik wilde natuurlijk ook even laten zien dat ik een woordje Japans spreek.

Ik vertelde dat we in Nederland de Lean-productiemethode van Toyota met zo veel respect toepassen. En vol trots gebruikte ik de woorden Muda (verspilling), Kanban (visuele kaart), Kaizen (verbeteren) enz. Mijn Japanse uitspraak was niet helemaal vlekkeloos, maar met de voorbeelden uit de Lean—boeken erbij werd wel duidelijk wat ik bedoelde.

Grappig is dat een magisch woord als Kaizen bij een Japanner zo’n laconieke reactie oproept  – o ja, “kaizen, verbeteren”.

Als klapper liet ik de woorden Poka yoke vallen (= onnodige fouten voorkomen). Nog grotere hilariteit. Wat is dat? We pakten het internet erbij.

Het werd nu duidelijk wat het was, maar het gegniffel bleef.

De student merkte tactvol op dat ze in Japan misschien niet genoeg aandacht aan het voorkomen van fouten besteed hadden. Daarom wist hij misschien niet direct wat dit was.

Het blijft altijd oppassen als je de blits wilt maken in een andere taal en cultuur.

Terug naar de reden waarom de student naar Nederland kwam. Hij ging zich verdiepen in het Platform Bèta Techniek (PBT). Dit opleidingsplatform is bedoeld om het tekort aan technici in Nederland op te lossen.

In Japan zijn er nu nog genoeg technici, maar ze willen een tekort aan technici voor zijn. Vandaar dat de student zich nu al oriënteerde hoe je zo’n platform kunt opzetten. Misschien kon hij dat in Japan ook gaan doen.

Dat is nou poka yoke – fouten voorkomen voordat ze optreden.

Welke fouten moet je als bedrijfsopleider voorkomen, voordat ze optreden?

Opleiden zal er over een aantal jaren anders uitzien, dat is zeker. Er zijn zo veel nieuwe mogelijkheden en technieken. Het is belangrijk om je nu voor te bereiden op de toekomst. Nu te innoveren. Nu de juiste keuzes voor jouw organisatie te maken.

Wij bieden daarvoor een hele nuttige en leuke opleiding: https://dekennisexpert.nl/onlinetrainingen/

Poka yoke: voorkom een onnodige fout. Zorg ervoor dat jouw opleiding op tijd klaar zijn voor de toekomst. Bekijk deze opleiding en meld je aan.

Als je nu pre-ordert, krijg je maar liefst 60% korting.

Wil je meer weten over de opleiding, neem dan even contact met me op.

Groeten!

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-07-04T11:16:07+02:00
Ga naar de bovenkant