Succesvol onboarden met e-learning
Twee weken terug pakte ik de trein om naar een klant te gaan. Omdat ik rustig wilde werken, reisde ik eerste klas.
In de trein zat voor me een conducteur waarvan de dienst erop zat en die naar huis ging. Er stapten ook twee vaders in met twee jonge zonen. Die gingen voor een open dag naar de Amsterdam Arena.
Het werd een gezellige boel met vrolijke gesprekken, zakken broodjes die opengingen en veel gelach. “Het lijkt wel een schoolreisje” zei de conducteur. Dat klopte, echt zo’n sfeer van opgewonden verwachting.
Toen de conducteur haar bestemming bereikt had, stapte ze uit. Vriendelijk zei ze tegen mijn medereizigers “Mijn dienst zit erop, maar weet u wel dat u eerste klas reist?”. Nee, opnieuw hilariteit. Lachend vroegen mijn medereizigers “Maar die meneer, zit die hier wel goed?”
Ja hoor, ik zat goed. Maar ik merkte op dat ik het tegenwoordig wel moeilijk vind om het verschil tussen eerste klas en tweede klas te zien. Zeker in zo’n dubbeldekker.
Nou zei de conducteur, het is heel makkelijk hoor. “In de eerste klas zijn de stoelen rood en in de tweede klas blauw”. Dat was voor mij echt helemaal nieuw. In mijn beleving waren alle treinstoelen rood. Toen ik als student vaak met de trein reisde, altijd tweede klas, las ik Van den vos Reynaerde toch echt op een rode stoel.
De conducteur stapte vrolijk uit en mijn reisgenoten gingen al lachend op zoek naar een andere plek.
Waar wordt vanuit gegaan dat nieuwe medewerkers al weten?
Ik bleef zitten maar had stof tot nadenken. Wat er in de trein gebeurde, gebeurt in bedrijven ook vaak. Er zijn allerlei dingen die bekend verondersteld worden, maar die voor nieuwe medewerkers onbekend en nieuw zijn.
Voorbeelden: ja, projectdocumenten zetten we in systeem X maar productdocumenten zetten we natuurlijk in systeem Y; ja, bij een gevaarlijke situatie mag iedere medewerker iemand daarop aanspreken; onze producten worden 30 jaar door de klant gebruikt, natuurlijk moet je bij het inkopen van onderdelen daarmee al rekening houden zodat we al die tijd reservedelen kunnen leveren; natuurlijk moet je na een oplevering altijd even persoonlijk contact met de klant hebben.
Hoe komen nieuwe medewerkers aan de basiskennis en basiskunde?
Dit soort basiskennis en basiskunde wordt vaak niet of alleen toevallig gedeeld met nieuwe medewerkers. Vaak kijken nieuwe medewerkers in de praktijk bij collega’s af hoe de dingen gaan. Ze denken dan dat dat de juiste werkwijzen zijn. Dat hoeft niet eens zo te zijn. Denk weer even aan de trein. Als je altijd eerste klas reist, ga je denken dat alle stoelen rood zijn, wat niet zo is. Zo kun je ook jarenlang verkeerd zitten of verkeerd werken, totdat iemand je daarop wijst.
De oplossing? Zorg voor goede, gestructureerde onboarding van je nieuwe medewerkers. Zorg ervoor dat ze essentiële basiskennis en basiskunde aangeleerd krijgen. Dat is voor hen goed, want ze kunnen snel, goed en prettig aan de slag. Dat is wat ze willen. Dat is ook voor jouw organisatie goed, want ook jij wilt dat er snel, goed en prettig gewerkt wordt.
Onboarding met e-learning
Voor onboarding is e-learning een prachtig instrument. Niet het enige, maar allerlei basiskennis en basisvaardigheden kun je daarmee vaak uitstekend aanleren.
Vandaar dat we als Eluxis een interactiedatabase hebben gemaakt om supersnel aantrekkelijke e-learning te kunnen maken voor onze klanten. Voor onboarding of andere opleidingsvragen.
Binnenkort meer informatie hierover, maar je kunt ons natuurlijk vragen om een preview van wat er aankomt. Laat het ons maar weten als je nu al interesse hebt.
Groeten!
Peter van Bart
PS:
Ik heb me nog even verdiept in de kleuren van de treinstoelen. Want in mijn geheugen zat dat treinstoelen altijd rood zijn. Dat klopt ook wel. Wikipedia zegt hierover: “In Nederlandse treinen waren de stoelen van de eerste klas tot het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel altijd blauw en de stoelen van de tweede klas rood. Daarna werd dat precies andersom: rode stoelen in de eerste klas en blauwe in de tweede.” Toen ik meer eerste klas ging reizen, veranderde de kleur van de stoelen mee, zeg maar.
Zo’n verandering maakt het wel extra lastig om de signaalfunctie van die kleur te zien.
In bedrijven zie je vaak hetzelfde gebeuren. Er worden veranderingen doorgevoerd, maar niet goed gecommuniceerd en uitgelegd. Logisch dat medewerkers vaak blijven zitten in de oude werkwijzen en afspraken.