Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Een talent in je bedrijf moet je bijsturen én de ruimte geven

Heb je al eens gehoord van de grote wiskundige Ramanujan?

Srinivasa Ramanujan was een wiskundig supertalent. Geboren in 1887 in India. Net als bij andere wonderkinderen in de muziek en in de wiskunde was zijn talent op jonge leeftijd al duidelijk. Hij ontwikkelde zich grotendeels zelf, met maar beperkte scholing.

In India kreeg hij echter geen aansluiting in de academische wereld. Vanaf 1913 ging hij daarom corresponderen met de Engelse wiskundige Hardy in Cambridge. Die kreeg al snel door dat hij met een bijzonder talent te maken had. Hij nodigde Ramanujan uit om vanuit India naar Cambridge te komen. Een hele onderneming in die tijd, met de boot.

Ramanujan vindt maar met moeite zijn plek in Cambridge. Een Indiër in Engeland. Vegetariër (want Hindoe), toen nog heel ongebruikelijk tussen alle maaltijden met schapenvlees enz.

Hij heeft een paar notitieboekjes bij zich. Hardy is verbluft door de inzichten daarin. Zoiets heeft hij nog nooit gezien.

Maar … er ontbreekt iets.

Ramanujan noteerde alleen zijn inzichten, zijn stellingen en vergelijkingen. Het bewijs liet hij achterwege.

Daarover gaat het knallen. Hardy wil Ramanujan graag verder helpen, maar dan moeten die bewijzen er komen. Zo werkt dat nu eenmaal in de wiskunde! Ramanujan vindt dat overbodig. Zijn inzichten kloppen toch!?

In de film The Man Who Knew Infinity over het leven van Ramanjuan wordt met veel gevoel een beeld gegeven van de universiteit van Cambridge vlak voor de eerste wereldoorlog.

Waarom Ramanujan zijn bewijzen niet noteerde, is niet helemaal duidelijk. Zelf zegt Ramanujan dat zijn inzichten hem door zijn Hindoe-god worden ingegeven, deels in zijn slaap. “An equation for me has no meaning unless it expresses a thought of God”, zegt hij. Hij heeft de intuïtie van het wiskundige supertalent.

Maar misschien was er ook een heel praktische reden waarom hij niet gewend was om zijn bewijzen te noteren. In India was papier schaars. Het was gebruikelijk dat je werkte op een lei en alleen de uitkomsten op het schaarse papier noteerde.

Afijn, het blijft knallen tussen Hardy en Ramanujan op het punt van die bewijzen.

Dan heeft die andere grote wiskundige Bertrand Russell een wijs advies voor Hardy. Hij zegt dat Hardy een volbloed renpaard heeft laten komen. Maar dat hij dat paard dan nu wel moet laten lopen, de vrijheid moet geven.

Daarna kalmeert de relatie tussen Hardy en Ramanujan wat. Hardy vindt een betere balans tussen bijsturen en de vrijheid geven, ook al blijft er spanning.

Inwerken en coachen van talenten

Dit probleem van het inwerken en coachen van talenten zul je vast herkennen als je in je bedrijf met vakmensen en professionals werkt. Ook dan haal je talenten binnen. Die willen hun gang gaan. Die willen dingen veranderen, je bedrijf of zelfs de hele wereld.

Als het echt een talent is, moet je zo’n renpaard wel laten lopen. De ruimte geven.
Maar … sturen en bijsturen blijft nodig, ook bij een talent.

Als Ramanujan alleen was doorgegaan op zijn eigen weg, had hij zich buiten de wiskundige wereld geplaatst. Dan had hij nooit zijn erkenning gekregen. Ook bleek bij het opstellen van die vervelende bewijzen wel dat zelfs Ramanujan niet feilloos was. Sommige van zijn inzichten klopten gewoon niet als je ze controleerde.

Opleiden en coachen van vakmensen en professionals is daarom altijd nodig, hoe getalenteerd ze ook zijn. Maar het is wel een vak op zich. Wij weten inmiddels hoe dat moet door onze jarenlange ervaring hierin.

We helpen je graag om voor de vakmensen en professionals in jouw organisatie de juiste inwerkprogramma’s en opleidingsprogramma’s op te zetten. Met de juiste balans tussen stimuleren, ruimte geven én bijsturen.

Ik maak graag een afspraak met je om te bespreken wat we voor jouw organisatie kunnen doen op dit gebied.

Stuur me een mailtje, dan maken we die afspraak. Dan lever ik je het bewijs van wat wij kunnen er natuurlijk bij!

Groeten,
Peter van Bart

PS: Hoe is het verder met Ramanujan gegaan? Zijn inzichten zijn in zo’n 4000 stellingen vastgelegd, in 4 notitieboekjes. De juistheid van de meeste stellingen is inmiddels bewezen. Zijn werk is opgenomen in de bibliotheek van de universiteit van Cambridge. Het bevindt zich daar naast werk van Isaac Newton, Shakespeare, Milton, Oppenheimer, Wittgenstein. Goed gezelschap dus! Ramanujan zelf is jammer genoeg niet oud geworden en op 32-jarige leeftijd in India overleden. In dat korte leven heeft hij een hoeveelheid werk verzet waar andere wiskundigen een heel leven voor nodig hadden.

Pagina delen

Aan de slag met opleiden in je organisatie

Wil je aan de slag met het opzetten van een uitstekende opleiding voor je bedrijf? Waarover de deelnemers, de trainers en de hele organisatie uiterst tevreden zijn? Zet dan de eerste stap en lees ons recept voor de juiste aanpak voor succesvol competentiegericht opleiden. Dit recept is gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek en bewezen best practices. Vul je gegevens in, dan krijg je de downloadlink van het recept direct in je mailbox. Je ontvangt tevens onze kennisupdates met tips en nieuwe inzichten voor kennisexperts.
Veel plezier met lezen!

    Geschreven door

    Peter van Bart
    p.vanbart@eluxis.com
    053-4803040

    Peter van Bart

    Gerelateerd

    2022-07-04T10:48:34+02:00
    Ga naar de bovenkant