Hoe kom je van regels naar resultaten in je organisatie?
In mijn blog van drie weken terug attendeerde ik je al op de website van Sidney Dekker. Deze inspirerende hoogleraar (Brisbane en Delft) en auteur doet onderzoek naar safety and just cultures in organisaties. Kort gezegd, hoe zorg je ervoor dat mensen veilig en juist handelen.
Een praktijkvoorbeeld over veilig en juist handelen
Met veel humor vertelt hij over een onderzoek waarin twee ziekenhuizen worden vergeleken. In ziekenhuis A worden er veel fouten gemaakt, ook ernstige. In ziekenhuis B veel minder.
Wat is het verschil? In ziekenhuis A waren er veel workarounds, shortcuts, richtlijnen werden niet gevolgd, mensen waren niet te vinden, tools niet te vinden enz. Herkenbaar!
Ziekenhuis B dan, hoe was het daar? Nu, daar waren veel workarounds, shortcuts, richtlijnen werden niet gevolgd, mensen waren niet te vinden, tools niet te vinden enz.
Het verschil tussen veilig en goed handelen zit niet meteen in wat je zou denken: duidelijke richtlijnen, procedures, een ordelijke organisatie enz.
Waarin verschillen succesvolle organisaties van organisaties waarin meer fouten gemaakt worden?
Waarin zit het verschil dan wel? Sidney Dekker komt met een interessant lijstje.
In het succesvolle ziekenhuis B deden ze dit anders:
- Verschillen van opvattingen en verschillen van inzicht werden verwelkomd
- Er waren levendige discussie over veilig werken
- Successen uit het verleden werden niet opgevat als garantie voor de toekomst
- Medewerkers hadden de mogelijkheid om zelf stop te zeggen bij werk dat ze onveilig vonden
- Er was respect voor expertise
- Er werd niet gewacht op inspecties en audits om in actie te komen
- De grenzen tussen departementen en hiërarchieën werden overbrugd
- Mensen waren trots op hun vakmanschap
Fascinerend lijstje niet? Voor iedereen die met kennis en opleiden bezig is, een lijstje om boven je bed te spijkeren.
Wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat je medewerkers veilig en juist handelen?
Als je wilt dat mensen veilig en goed werken, heb je regels en voorschriften als basis nodig. Sidney Dekker ontkent dat ook niet.
Maar als je wilt dat die regels en voorschriften tot veilig en juist handelen leiden, is er nog iets anders nodig. Dat andere wordt wel een lerende organisatie genoemd. In die lerende organisatie is continu leren, verbeteren en veranderen ingebed. Ingebed is ook dat de mensen die het werk doen, die er verstand van hebben, een beslissende rol hebben. Dat laatste is ook zo’n belangrijk uitgangspunt in de Lean-methodieken uit Japan. Ga naar de werkvloer, de gemba, de mensen – daar gebeurt het!
In onze projecten merken we dat de aandacht voor deze twee aspecten – lerende organisatie en naar de werkvloer – de essentiële “next step” naar succes zijn in organisaties die met kennismanagement en opleiden al goed bezig zijn.
Herken je dit ook in jouw organisatie? Ik hoor graag eens wat jullie hiervan denken. Wat is jullie idee om te komen tot die lerende organisatie en een grotere rol voor de mensen die het werk doen?
Verder praten kan natuurlijk ook, bel of mail me maar voor een afspraak. Dan gaan we samen verder leren.
Groeten!
Peter van Bart
PS:
De afgelopen weken heb ik met veel interesse het boek van André Wierdsma en Joop Swieringa, Lerend organiseren herlezen. Dit blijft een boek met veel inspirerende stof tot nadenken voor wie een lerende organisatie wil opzetten.
Het inzicht dat continu kritisch verbeteren de motor is van vooruitgang in de wetenschap danken we aan Karl Popper. In zijn boeken zoals The Open Society and its Enemies vind je heel veel terug dat ook op het lijstje van Sidney Dekker staat. Zoals: blijf niet zoeken naar bevestiging van wat je al weet, maar kijk juist naar de mogelijke weerlegging daarvan, dat helpt ons verder.
En: niet de slimste of hoogst opgeleide heeft recht van spreken, maar ieders kritische en onderbouwde opmerking moet je serieus nemen. Zijn werk blijft ook een absolute aanrader voor iedereen die met kennis bezig is.